Valparna 12 veckor

Bild: på väg till veterinären, de ska få sin 2a vaccination. 💉 torsdag 10 september-20 🍂 12 -16 Veckor Valparna kan nu börja visa lite tecken på dominas. De leker längre stunder mera än hälften av sin vakna tid och tränar samtidigt upp både sina muskler och sinnen. Nu ökar även testosteron halten både hos hanar och tikar. Lusten att dominera ökar under denna period vilket gör att valparna kan vara kaxiga. Lek gärna nere på golvet med valpen på så sätt stärks bandet mellan er. När det blir för hårda tag ”bitande” så reser du bara dig upp och går därifrån, så kommer valpen snart inse att bitande innebär att leken tar slut.
Miljöträning Ta gärna valpen till olika platser där den själv får möjlighet att utforska och låta valpen gå fram och lukta i sin egen takt. Viktigt att ge valpen en chans att våga sig fram till föremål och platser som verkar skrämmande. Ge valpen beröm om den går fram. Om den inte går fram kan man fortsätta promenaden. Men ibland kan det finnas situationer där det är nödvändigt att hjälpa till, då är det viktigt att man är lugn och inge trygghet. Är valpen tveksam för något så kan man själv gå fram, sätta sig på huk framför föremålet, kanske röra på föremålet som man samtidigt lockar på valpen, uppmuntrar med lugna ord och godis. Viktigt att du inte förstärker valpens rädsla, utan agera normalt. Det är helt naturligt att Valpen kommer att visa rädsla i olika miljöer och situationer. Om det blir för mycket för valpen är det bättre att gå lugnt därifrån. Man kan komma tillbaka en annan gång. Bättre att träna korta stunder. När valpens stressreaktion gradvis lugnat sig kommer den titta på dig och ta över din reaktion.
Bra om valparna har hunnit uppleva många olika miljöer innan de har fyllt Ett år. Några exempel: åka Bil, Buss, Båt, Tåg och hiss. Gå på stan, gå i skogen. Bada i sjön/havet Följa med till jobbet, följa med på restaurang, ridstallet eller att bara sitta och titta utanför en busstation/ skola eller köpcentrum, bra att vara/uppleva olika miljöer med sin valp ger intryck och lära för livet 💕
Bilder på Skye när hon var valp 💜 Bra att låta valpen få uppleva nya saker i sin egen takt!
Träna följsamhet med Millie & Moa & Max

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s