Rosie dag 29 av 63 i dräktighet!

Nu har Rosie gått fulla 4 veckor på sin dräktighet av 9 veckor.
Vid 4:e veckan är fosterblåsorna, cirka 25 mm i diameter
INTRESSE LISTAN FÖR VÅRA VALAPAR ÄR FULL!

Rosie mår bra och har stor aptit, vissa tikar kan vara illamående, det uppträder ofta i vecka 3 och/eller i vecka 5. Som tur är så verkar Rosie må bra.
Hoppas att jag inte inbillar mig, men jag tycker att hennes ljuver börja se lite svullna och rosa ut. Igår kväll när vi var ute såg jag dräktighetsflytningen. Det hängde en liten genomskinlig sträng av slem, ser ut som rå äggvita i vulvatofsen efter att hon hade kissat. Dessa flytningar är ett tecken på att det har bildats en slempropp och den har som uppgift att skydda fostren mot bakterier och virus. Så det är ett mycket bra tecken att Rosie är dräktig! Samt tillsammans med den mentala förändringen som märktes nästan direkt efter parningen, hon blev lugnare och eftertänksammare, verkar som hon tar sitt kommande moderskap på fullaste allvar och hon är även ännu gosigare än vanligt.

Jag tog mått på Rosie idag, hon är nu i dag 29 av 63 och har ökat 6 cm sedan parningen. Utgångs midjeomfånget = 64 cm, och nu i morse mättes omfånget 70 cm.
Det här känns så spännande 😀


Foster 30 dagar. Bukförstoring kan ses från 5e veckan.
Fostret ökar nu fort i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Ögonlocken, morrhåren, ögonfransarna anläggs nu. Öronsnibbarna växer. Bröstvårtor och yttre könsorgan börjar utvecklas. Omkring dag 33 stängs gommen. Nu är det en riskfylld tid för infektioner och kemikalier som kan skada fostret. Fostret är nu ca 3,0-3,5 cm stora och ovala. Och börjar flyta ihop. Bukomfånget ökar och man borde nu kunna se på tiken om hon är dräktig. Lite beroende på hur många foster hon bär.
Under denna vecka börjar fostren bli så stora att livmoderhornen måste vika och lägga sig till rätta i bukhålan. De kommer då att trycka på övriga organ, bland annat magsäcken och levern och många tikar kan bli illamående under några dagar. Och tiken kan då matstrejka några dagar i den här perioden.

3 kommentarer Lägg till din

 1. Carina Wrammer skriver:

  Jippiiii

  Gillad av 1 person

  1. golddiones skriver:

   Så spännande 😊

   Gilla

 2. Johannes Wahlén skriver:

  Vad kul! 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s