Trevlig fredag 🐾

on
Hela gänget 💕 från vänster Max, Millie, Moa & Skye, Lazer & Rosie
Mjölktänder 🦷
Alla valparna håller på att byta tänder, de sylvassa mjölktänderna lossnar och ersätts av de betydligt kraftigare permanenta tänderna. Hur tandlossningen påverkar hunden är väldigt individuellt, vissa valpar biter i allt medan det hos andra knappt märks.
Oftast så sväljer de mjölktänderna. Det är viktigt att man kontrollerar att mjölktanden verkligen lossnar när den permanenta tanden kommer fram, annars får man hjälpa till att vicka loss mjölktanden i annat fall kan hundens bett bli felaktigt.
Barnbarnen Lukas och Molly har studiedag och passar på att vara med valparna 🐾
Bild: Skye, Max, Moa, Millie & Rosie

Lite info vad som händer när valparna är mellan 5-7 månader

Deras Jaktintresset ökar runt fem månaders ålder och valparna börjar intresserar sig för intressanta dofter och börjar följa olika spår.
Man kan uppleva att hunden lever lite i sin egen värld, den kommer inte på inkallning och verkar inte riktigt lyssna. Dessa beteenden beror inte på att valpen är olydig, hunden är helt enkelt så fokuserad på det den har hittat att den faktiskt inte hör dig.

Någon gång melkan fem – sju månader kommer valpen in i så kallade Spökåldern
Ungefär samtidigt som andra dofter blir mer intressanta och könsmognaden närmar sig.
Hunden visar plötsligt rädsla för vardagliga situationer, situationer som tidigare har fungerat utan problem.
Hunden blir mörkrädd, reagerar på skuggor, soptunnor, cyklar eller fladdrande vimplar. De kan reagerar med misstänksamhet, skäller, vägrar gå närmare eller ryggar tillbaka av rädsla.
Tvinga aldrig hunden i dessa situationer och tänk på att inte heller förstärka rädslan genom att tycka synd om hunden eller gå omvägar förbi hindret och bil inte arg på valpen för man kan aldrig minska en rädsla genom ilska. Bättre att man istället själv verkar vara helt oberörd, fortsätt att gå vidare som om ingenting har hänt.
Försök sedan att passera den skrämmande platsen flera gånger de kommande veckorna tills den blir avdramatiserad.

Vid sex månader är de flesta valpar rumsrena. Är man observant så lär man sig tidigare att tolka hundens signaler för när det är dags att uträtta behoven.
I början kan inte valpen hålla sig men vid sex månader brukar den klara av det tillräckligt lång stund för att du ska hinna ut med den.

På söndag fyller valparna 4 månader 💕 så Grattis Max Moa Millie och Ceasar, Lucky, Selma, Svante & Rikki ❤️ Tiden har gått så fort och mycket har hänt, Vi längtar så till på söndag då vi ska träffas 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s